Strony

poniedziałek, 25 sierpnia 2025

Recenzja Cukiernia w płatkach wiśni - Kuang Feng

 

W Japonii, pod drzewami kwitnącej wiśni, można spróbować wagashi – tradycyjnych japońskich słodyczy przypominających małe dzieła sztuki. W jednej z takich cukierni pracuje An-Chan, młody Tajwańczyk, który szuka swojego miejsca w życiu. Tam poznaje Emiko, dziewczynę uwięzioną między rodzinną tradycją a własnymi marzeniami.

Narracja "Cukierni w płatkach wiśni" prowadzona jest na dwóch płaszczyznach czasowych: przeplatana jest opisami przeszłości oraz teraźniejszości.
Już na począktu dowiadujemy się o niespełnionej miłości głównego bohatera, mającego złamane serce. Mimo tego historia jest na tyle angażująca, że ciekawiły mnie losy An-Chana oraz Emiko.
Po przeżytym zawodzie miłosnym, główny bohater trafia do cukierni swojego dziadka, gdzie poznaje ludzi, będących dla niego inspiracją.

Jest to całkiem urzekająca powieść o poszukiwaniu siebie, marzeń oraz sensu życia.
To ciepła opowieść, choć jej przekaz jest dość czytelny. 

Muszę przyznać, że nieco nudziły mnie opisy różnorodnych wypieków, zarówno japońksich jak i tajwańskich.
Było wiele nazw słodyczy, kórych nie znałam i ciężko mi było sobie je wyobrazić, jako że zupełnie nie znam się na pichceniu.
Nużące były również opisy pochodzenia i legend związnych z ciastkami.
Ocena: 3/5

32 komentarze:

  1. Już podoba mi się tytuł książki :) Co prawda te opisy słodyczy mogą być dla mnie zgubne, ale kto wie, może jednak się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze zastanowię się nad lekturą tej książki. Dla mnie również te opisy mogłyby być nudne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładna okładka książki. Przyznam, że i mnie mogą nudzić opisy wypieków, ogólnie nie lubię zbyt długich opisów. Pozdrawiam Cię serdecznie, miej bardzo miły dzień. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Okładka przepiękna i recenzja zachęcająca.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiły mnie te azjatyckie słodycze i legendy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednej strony fajnie dowiedzieć się czegoś nowego, a z drugiej nie było to dla mnie tak interesujące :)

      Usuń
  6. W każdym razie, okładka bardzo ładna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Azjatycka literatura ma w sobie coś z medytacji. Przyjemnej końcówki sierpnia.🤗

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja chętnie bym te słodkie opisy czytała. :).

    OdpowiedzUsuń
  9. ja niestety nie gustuję w takiej tematyce, ale polecę dalej!

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że to książka dla mnie, interesują mnie kuchnie świata, a słodycze japońskie chętnie poznam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wprost przeciwnie - nie znam się na kuchniach. Może dlatego książka mi nie podeszła :)

      Usuń
  11. Twoja recenzja oddaje klimat powieści. Czuć zarówno jej urok, jak i spokojne tempo narracji. Fajnie, że podkreśliłaś emocjonalną podróż An-Chana i Emiko, bo to serce tej historii. Sprawiasz, że ma się ochotę sięgnąć po książkę choćby dla tej subtelnej atmosfery poszukiwania siebie i... pięknej okładki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, poszukiwanie siebie to ważny wątek tej powieści :)

      Usuń
  12. To musi być smaczna książka :) Bo ze smakiem się czyta

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio często sięgam po literaturę azjatycją ( jest jakiś boom ku mojej radości ) - o tej pozycji nie słyszałam, ale zakładam, że mimo nużących Cię opowiadaniach o historiach słodkości , to jednak całkiem miła lektura w ogólnym odniesieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często sięgam po literaturę azjatycką :) W zdecydowanej części bardzo mi się podoba :)

      Usuń
  14. Oooo brzmi bardzo dobrze. Będę jej szukała i jeśli znajdę to chętnie kupię. Okładka słodziutka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, witaj Kasiu. Dziękuję za komentarz :) Okładka słodziutka i książka też jest słodziutka :D

      Usuń
  15. Ale ktoś miał rękę do tej okładki :o Małe arcydzieło!
    Zapraszam do mnie na rozdanie z okazji 10 rocznicy bloga! ♥
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie bardzo lubię zbyt dużo opisów w książkach więc nie wiem czy to książka dla mnie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń